Nick Hagelstein

  • What was the reason why you started cycling?

Altijd tegenwind op m’n fietsie naar school – en terug, bleek dat ik met met die grote boekentas achterop regelmatig wielrenners bijhield op een simpel MTBtje.

Toen ik van mij oom zijn geweldig mooie oude racefiets kreeg (Een heuse Gazelle Champion Mondial met Nuovo record uit ’78) ben ik met mooi weer rondjes gaan rijden en de uitdaging gezocht in andere wielrenners met sjiekere spullen eruit te rijden, tot ik steeds minder tegenkwam.

Op dat simpele MTBtje ging ik met vrienden stiekem het bos in, en ondanks dat ik altijd de schijterd was, was ik wel vaak als eerste ‘over de streep’ en bleek ik erg veel plezier te hebben in de technische uitdagingen die het mountainbiken bood.

Dit, gecombineerd met fietsen naar het werk, zorgde voor een lekker lege kop en dankzij een betere conditie voor een goede ‘mojo’, ook kreeg ik veel minder last van mijn COPD.

Ondanks dat, als sporter, mijn longen 30% minder effectief zijn dan de gemiddelde (rokende) Nederlander heeft het fietsen er bij mij voor gezorgd een goede gesteldheid te bereiken, vandaaruit probeer ik de lat steeds een beetje hoger te leggen en te zorgen dat ik ook boven mijn vijftigste gezond blijf.

  • What’s your profession?

Processoperator bij de Shell, met een zijstap naar Operational Maintenance Coördinator.

  • How much time do you spend for cycling (training and races)?

Dat hangt er van af, zo veel mogelijk wanneer ik kan en zin heb. Vanwege continudiensten heb ik de afgelopen jaren nooit getraind, maar gewoon lekker gefietst.

Zo kan het gebeuren dat ik in een week maar een paar kleine rondjes draai, en de week daarop iedere dag drie uur op de fiets zit.

Waarschijnlijk zou ik hier door continuïteit een conditieverbetering kunnen bereiken…

  • What are your personal strength? (geduld, vriendelijk, sprinten, klimmen, teampersoon, aanjager….)

Ik vind het heel leuk om met anderen te fietsen en elkaar uit te dagen.

Als ik daarbij tips kan geven – en ontvangen – ben ik al snel tevreden.

Mijn sterkte ligt denk ik in technische rijden en bochtenwerk, vroeger (eigenlijk nog) haatte ik klimmen; blijkt echter dat ik een aardig potje kan klimmen, al zeg ik het zelf..

En ik vind het erg leuk om vanuit lagere tempo’s op pure kracht zittend te sprinten en de fietsers naast me uit het zadel te laten komen en de versnellingen te laten kraken.

  • What do you want to reach this season in the team?

Verbetering in conditie en eindvermogen, herstellend vermogen omhoog en een beter begrip van mijn metabolisch system en ademhaling.

Samen met de zoektocht naar de juiste longmedicijnen wil ik de komende jaren proberen sterker te blijven worden en mijn toekomstige gezondheid zeker(der) te stellen.

  • Which is your favorite pro race and why?

Eerlijk gezegd ben ik niet zo een strakke volger van wedstrijden, al vind ik de klassiekers echt prachtig om te zien – alles gebeurt op één dag, waarbij het prachtig is de teams te zien werken naar een overwinning.

Verder ben ik een groot fan van grote, zware MTB-tochten waar je met zijn tweeën, of meer moet zorgen met elkaar over de streep te komen.

  • Do you have any idols in cycling and why?

Cancellara vanwege zijn charisma, techniek en tonus in zijn benen

Sagan vanwege de uitstraling die ik mis in de wielersport, hij is de surfer/mountainbiker die iedereen meeneemt om is een potje hard te gaan fietsen, beetje klooien hier en daar als een echte crowdpleaser – zowel in het peleton als daarbuiten, en wanneer het erop aankomt keihard fietsen, vervolgens zijn team evengoed de spotlights gunnen.

Wat technisch rijden betreft staat Sagan (met zijn roots in het MTBen) op grote hoogte, en is net als Cancellara is het een geweldige afdaler.

  • Why do you like to be part of Team AanZee Oostvoorne?

Doordat de sfeer in ‘TAZO’ zo goed is, is het heel fijn bij dit team te fietsen en dat saamhorige met zijn allen uit te stralen.

Terwijl we met zijn allen aan het grappen zijn, wordt er heel strak op elkaar gelet, waneer de boel ‘aan’ moet: gaat alles aan gort.

We zijn echt een TEAM, ieder met zijn eigen kwaliteiten, waarbij we door ván en mét elkaar te leren écht laten zien dat je met mindere rijders betere resultaten kan boeken dan in je eentje.

Een team is ‘maar’ zo sterk als de zwakste schakel in de ketting, maar juist daarom zo enorm sterk door op elkaar in te spelen en ieders sterke kanten ten volste te benutten.

Wat is er mooier dan na een zware race naast elkaar te kunnen neerploffen en terug te kijken op hoeveel je gelachen en getandenknarst hebt – en de anderen gelukkig ook – in plaats van constant maar moeten laten zien dat jouw voorwiel de voorste is, koste wat het kost, en alles voor jezelf op te eisen!?

Sharing is caring!

  • What do you like the most about the Team AanZee Oostvoorne?

Het bewijs dat we wat neerzetten door net zoals de profs als een team samen te werken.

Feit is dat er naar ons gevraagd wordt en of we met meerderen komen, dan komen er al wat bezorgde fronsen op de gezichten, zowel op- als naast de baan: dat wordt geen rustig ritje…

Het uitdragen van een positieve vibe aan zowel fietsers als niet-fietsers werkt echt, en dat werkt nog veel beter als je dit met meer mensen doet, in een herkenbaar pak.

En dan leer je ook nog is van elkaar; win-win situatie, letterlijk en figuurlijk!

Nick Hagestein

‘Buppes’